Divat vagy használati tárgy?

Divat vagy használati tárgy ?

Az esernyő úgy él sokakban, hogy csak egy használati tárgy, amit esőben kell valahonnan előkaparni, vagy gyorsan valami drogériában venni. Persze ezek azok az esernyők, melyek aztán az eső elmúltával törötten, szakadtan végzik a kukában vagy az utca kövezetén. Ezeknek persze sem stílusuk, sem egyéniségük nincs, valóban csak használati tárgyak. Olcsók, mindig tudunk belőle venni, így észre sem vesszük, hogy szép lassan több pénzt költünk rá, mint egy normális- és persze divatos- esernyőre. Általában egy színűek, vagy valami őskorból visszamaradt mintázattal rendelkeznek.

 

Persze hasznosak, mert az esőtől -ott és akkor- megvédenek. Utánanéztünk, hogy az esernyő valóban csak egy használati tárgy vagy annál jóval több, és úgy tűnik, hogy belebotlottunk egy igazi divat eszközbe. Találtunk egy érdekes fotó összeállítást Erzsébet királynőről. Gondolták volna, hogy egy viszonylag egyszerű átlátszó esernyőből micsoda divat kiegészítőt lehet kihozni? Erzsébet királynő öltöztetői megvalósították: ahány ruha szín , annyi esernyő . Senki ne gondolja, hogy ez valami hihetetlen drága dolog! A ruha persze igen, de az esernyő nem!

 

Persze nem kell rögtön a királyi házat példaként hozni, de azért maradjunk még angol földön. Katy Perry még a vörös szőnyegen is divat kiegészítőként használja a brit lobogós esernyőjét, ezzel sokat hozzátéve a megjelenéséhez. Kalandozzunk át a színészek világába, és egyben utazzunk vissza kicsit az időbe. Audrey Hepburn híres volt róla, hogy magánál hordta mindig az esernyőjét, melyet nem csak esőben használt, hanem a nap ellen is védekezett vele.

 

 

Persze manapság már a nap sugarai is erősebben támadnak, ezért sok gyártó UV védelemmel látja el esernyőit. Még nem beszéltünk az örök divatnak számító feketéről. Ezt sem szabad túlzásba vinni, de vannak alkalmak mikor a fekete kimondottan szükséges, mert a helyzet komolyságához hozzátartozik. Ilyen például egy kormányfői találkozó, vagy más fontos esemény.

Fentiek alapján jól látható, hogy az esernyő több mint „testőr” , bizony az esernyő egy nagyon kellemes társ , ami nem mellesleg még hasznos is. Még egy gondolat: az esernyők is fejlődnek, mint minden más . Ezt bizonyítandó szeretnék felsorolni néhány olyan dolgot, ami manapság az esernyők műszaki fejlődését mutatja: szálállóság, UV védelem, kifordítható ernyő, mely a vizet benntartja, beépített hangszóró, automata nyitás-csukás. Motoros nyitás-csukás.... , de ezket az esernyőket biztos nem dobjuk el eső után:-)